Bakterie Bacillus użyźniające glebę 1000L
zoom_out_map
  • Bakterie Bacillus użyźniające glebę 1000L

BACILLUS VIP Mikroorganizmy Probiotyczne 1000L

0,00 zł
Brutto

Cena do uzgodnienia!

Bakterie Bacillus użyźniające glebę, stymulujące wzrost i odporność roślin

 

Obecnie 1 Przeglądających online
Ilość
Obecnie brak na stanie
favorite
0

BACILLUS VIP ™
Idealny do stosowania w systemach uprawy o wysokiej intensywności.

WAŻNE!  Produkt również dostępny w pojemności 1000 litrów.
Informacje i zamówienia bezpośrednio u Producenta pod nr tel. 665 698 881.

8 szczepów bakterii Bacillus to 8 korzyści:

1) Wytwarzanie substancji wzrostowych (aminokwasy, enzymy, fitohormony, stymulatory, itd.)
2) Przyspieszony wzrost kiełkowania roślin
3) Rozkład związków fosforowych do dostępnego fosforu roślinnego 
4) Większa biodostępność: azotu, potasu i żelaza.
5) Stymulacja wzrostu korzeni 
6) Zabezpieczenie roślin, w tym korzeni przed patogenami
7) Promowanie wzrostu roślin i kwitnienia poprzez zwiększenie dostępności składników odżywczych
8) Większa odporność roślin na długotrwałe warunki stresowe (brak wody i wysokie temperatury)

Skład produktu:
Bakterie Bacillus: 
Bacillus subtilis, Bacillus coagulans, Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus megaterium, Bacillus pumilus, Bacillus licheniformis, Bacillus laterosporus, Bacillus polymyxa., ekologiczna melasa trzcinowa, woda rewitalizowana.

Bacillus megaterium – (bakteria fosforowa)
Zwiększa zawartość fosforu w glebie poprzez rozpuszczanie i uwalnianie niedostępnego fosforu. Roślina z pomocą tej bakterii może więcej pobrać fosforu z zablokowanych złoży, z nawozu, z masy organicznej (słomy, poplonu, obornika) poprawiając w ten sposób lepsze odżywienie rośliny.

Bacillus amyloliquefaciens
Silnie kolonizuje przestrzeń korzenia, stymulując
rozrost korzeni (włośników ) również poprawia dostępność fosforu oraz może
zwiększać odporność roślin na niektóre choroby.

Bacillus pumilus
Zatrzymuje rozwój inwazyjnych mikroorganizmów i grzybów. Podobnie jak inne Bacillus spp., zarodniki B. pumilus wykazują ogólnie wysoką odporność na stresy środowiskowe, w tym ekspozycję na światło UV i wysuszenie oraz wysoką zawartość soli. Występuje naturalnie i jest szeroko rozpowszechniony zarówno u roślin jak i zwierząt. Wzrost bakterii na korzeniach roślin zapobiega
kiełkowaniu Rhizoctonia i zarodników Fusarium.

Bacillus licheniformis
Jest w stanie rozkładać białka i ligniny w celu dostarczenia związków żywieniowych dla rośliny. Wykazano, że Bacillus licheniformis ma wiele korzystnych cech, które obejmują:

  • Produkcje antybiotyków, takich jak bacytracyna.
  • Wytwarzanie związków grzybobójczych o specyficznej aktywności przeciwko Fusarium.
  • Może skutecznie rozkładać materię organiczną w glebie, a tym samym zapewnia optymalne odżywienie rośliny.

Bacillus coagulans
Zwiększa zawartość fosforu w glebie poprzez rozpuszczanie i uwalnianie niedostępnego fosforu. Produkuje fosfatazę i fitazę, które mobilizują fosfor z niedostępnych źródeł.

Bacillus laterosporus
Może wydzielać dużo chitynazy i hamować choroby grzybicze. Ma silną zdolność do hamowania szkodliwych bakterii, poprzez produkcje antybiotykowych substancji (laterosporin). Promuje wzrost korzeni i zwiększa zdolność wchłaniania składników przez korzenie. Może redukować pozostałości pestycydów. Przyczynia się do rozluźnienia gleby, (rozwiązuje problem twardej, zaskorupionej gleby. Poprawia wskaźnik wykorzystania nawozu.

Bacillus polymyxa (bakteria azotowa)
Wykazano, że Bacillus polymyxa sprzyja wzrostowi roślin poprzez szereg mechanizmów.

  • Zdolność wiązania azotu przez bakterie, który to roślina może swobodnie wykorzystać dla promowania wzrostu.
  • Poprzez produkcję hormonów, takich jak cytokininy, auksyny, etylen i gibereliny, które zwiększają ekspansję korzeni i wzrost roślin.
  • Poprzez produkcję antybiotyków i związków przeciwgrzybiczych oraz tworzenie biofilmów na korzeniach roślin – na przykład biofilm utworzony na korzeniach pomidorów chroni roślinę przed więdnięciem bakteryjnym.
  • Produkcja egzopolisacharydu, który przylega do cząstek gleby i korzeni roślin, pomaga w stabilizacji i poprawie struktury gleby.

Zastosowanie / Użycie:

Dawkowanie: 2 l/ha na 250 l. wody.

Doglebowe i nalistne.
Od wczesnej wiosny (min. temp. gleby od 8°C) do późnej jesieni.
Od 1 do 2 zabiegów w sezonie.

Sposób przechowywania:

Przechowywać w miejscu chłodnym i przyciemnionym.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. 

Przed użyciem wstrząsnąć, by wymieszać zawartość.
Po otwarciu zużyć w ciągu 30 dni

Uwaga producenta:
Powstający osad oraz biały nalot na powierzchni są naturalnym efektem procesu fermentacji. 

Produkt bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska.
Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Pojemność: 1000L
PRODUCENT: Agrobios

Wykorzystywanie jakichkolwiek materiałów zamieszczonych na stronie sklepu przez osoby nie upoważnione do tego przez firmę Agrobios jest zabronione!

Specyficzne kody

Zobacz także

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.