Eko Kiszonki Bakterie do kiszenia warzyw i owoców
zoom_out_map
  • Eko Kiszonki Bakterie do kiszenia warzyw i owoców

Eko Kiszonki Bakterie do kiszenia warzyw i owoców

26,99 zł
Brutto

KWASZONE WARZYWA, OWOCE I SOKI

Nasze kultury do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego i które używane są do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 10 kg warzyw.

Obecnie 1 Przeglądających online
Ilość
Obecnie brak na stanie
favorite
0

SKŁAD: 

Lastobacillus plantarum* Lactococcus lactis*

* - składnik ekologiczny 




Wytwarzanie kiszonek na przykładzie domowej kapusty kiszonej

Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, dokładnie ją umyć, wyciąć głąb, poszatkować.

Włożyć do naczynia i wymieszać z solą (10 g lub 2 łyżeczki soli, najlepiej kamiennej lub morskiej niejodowanej, na 1 kg warzyw).

Przygotować kultury bakterii:

Wsypać zawartość saszetki do ok. 200 ml zimnej wody z 25 g cukru i wymieszać.

Ułożyć warstwowo poszatkowaną kapustę w naczyniu, w którym będzie kiszona.

Każdą warstwę polać zaczynem z bakterii.

Resztę naczynia uzupełnić wodą, tak aby kapusta została całkowicie przykryta.

W naczyniu zostawić od góry wolną przestrzeń (od 2 do 7 cm).

Na kapuście położyć czystą wygotowaną deskę lub gruby talerz, a następnie obciążyć np. kamieniem tak, aby deska lub talerz były przykryte sokiem.

Zostawić do fermentacji w temp 20‐24⁰C w ciemnym miejscu.

Po 1‐2 dniach naczynie odpowietrzyć, ponieważ odbywa się mocne tworzenie gazu.

Przybliżony czas fermentacji zależy od rodzaju warzyw i preferencji (czy wolimy mniej, czy bardziej ukiszone warzywa). Przykładowo: kapusta ok. 6‐8 dni, ogórki, seler, fasola, czerwony burak ok. 10 dni, szparagi ok. 8‐10 dni.

PO UKISZENIU WARZYW PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE / w temperaturze 4 ⁰ C

5905279349049

Specyficzne kody

Zobacz także

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.