EKO jogurt naturalny - bakterie saszetka
Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego...
KWASZONE WARZYWA, OWOCE I SOKI
Nasze kultury do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego i które używane są do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 10 kg warzyw.
SKŁAD:
Lastobacillus plantarum* Lactococcus lactis*
* - składnik ekologiczny
Wytwarzanie kiszonek na przykładzie domowej kapusty kiszonej
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, dokładnie ją umyć, wyciąć głąb, poszatkować.
Włożyć do naczynia i wymieszać z solą (10 g lub 2 łyżeczki soli, najlepiej kamiennej lub morskiej niejodowanej, na 1 kg warzyw).
Przygotować kultury bakterii:
Wsypać zawartość saszetki do ok. 200 ml zimnej wody z 25 g cukru i wymieszać.
Ułożyć warstwowo poszatkowaną kapustę w naczyniu, w którym będzie kiszona.
Każdą warstwę polać zaczynem z bakterii.
Resztę naczynia uzupełnić wodą, tak aby kapusta została całkowicie przykryta.
W naczyniu zostawić od góry wolną przestrzeń (od 2 do 7 cm).
Na kapuście położyć czystą wygotowaną deskę lub gruby talerz, a następnie obciążyć np. kamieniem tak, aby deska lub talerz były przykryte sokiem.
Zostawić do fermentacji w temp 20‐24⁰C w ciemnym miejscu.
Po 1‐2 dniach naczynie odpowietrzyć, ponieważ odbywa się mocne tworzenie gazu.
Przybliżony czas fermentacji zależy od rodzaju warzyw i preferencji (czy wolimy mniej, czy bardziej ukiszone warzywa). Przykładowo: kapusta ok. 6‐8 dni, ogórki, seler, fasola, czerwony burak ok. 10 dni, szparagi ok. 8‐10 dni.
PO UKISZENIU WARZYW PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE / w temperaturze 4 ⁰ C
Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego...
Bakterie jogurtowe do wytwarzania jogurtu L+ Ze względu na...
Bakterie do wielokrotnego namnażania. Łagodny smak i skład...
PROBIO ANIMALS™ - probiotyczna mieszanka paszowa uzupełniająca...
Wzbogacony o ekstrakt z fermentowanych ziół, w tym chmielu...
Ekstrakt z fermentowanych składników roślinnych m.in. z owoców...
Wzbogacony o ekstrakt z fermentowanych jeżyn, czarnej...
Wzbogacony o ekstrakt z bulw topinamburu, których spożywanie...
Uzupełnia dobrą florę jelit oraz przy zaburzeniach trawienia -...
Probiotyki w płynie, przywracają równowagę mikrobiologiczną...
Mieszanka starannie wybranych ekologicznych ziół i owoców....