BACILLUS VIP bakterie fosforowe, potasowe, azotowe. 2l
Opis
8 szczepów bakterii Bacillus to 8 korzyści:
- Wytwarzanie substancji wzrostowych (aminokwasy, enzymy, fitohormony, stymulatory, itd.)
- Przyspieszony wzrost kiełkowania roślin
- Rozkład związków fosforowych do dostępnego fosforu roślinnego
- Większa biodostępność: azotu, potasu i żelaza.
- Stymulacja wzrostu korzeni
- Zabezpieczenie roślin, w tym korzeni przed patogenami
- Promowanie wzrostu roślin i kwitnienia poprzez zwiększenie dostępności składników odżywczych
- Większa odporność roślin na długotrwałe warunki stresowe (brak wody i wysokie temperatury)
Koncentracja bakterii w preparacie wynosi 3,74×109 jtk/ml
Składniki:
Naturalny kompleks żywych kultur bakterii bacillus, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, woda rewitalizowana.
Zwiększa zawartość fosforu w glebie poprzez rozpuszczanie i uwalnianie niedostępnego fosforu. Roślina z pomocą tej bakterii może więcej pobrać fosforu z zablokowanych złoży, z nawozu, z masy organicznej (słomy, poplonu, obornika) poprawiając w ten sposób lepsze odżywienie rośliny.
Pobudza wzrost roślin poprzez zwiększenie tworzenia auksyny (IAA, IBA), wzmaga fotosyntezę oraz zwiększenia tolerancji roślin na stres.
Może działać bezpośrednio na inne drobnoustroje, wytwarzając różnorodne antybiotyki, które mają wpływ na grzyby lub bakterie. Może również działać pośrednio, stymulując roślinę do aktywacji własnych mechanizmów obronnych.
Bakterie te mogą zmniejszać lub eliminować szkody wyrządzane roślinom przez bakterie chorobotwórcze. Mogą szybko i masowo się rozmnażać i kolonizować w ryzosferze, zapobiegając infekcjom.
Jednocześnie przekształcają materiały trudno przyswajalne w glebie w substancje łatwo przyswajalne przez rośliny uprawne, wspomagają wchłanianie i wykorzystanie składników pokarmowych oraz poprawiają stopień wykorzystania nawozów.
Bacillus megaterium
Zwiększa zawartość fosforu w glebie poprzez rozpuszczanie i uwalnianie niedostępnego fosforu. Roślina z pomocą tej bakterii może więcej pobrać fosforu z zablokowanych złoży, z nawozu, z masy organicznej (słomy, poplonu, obornika) poprawiając w ten sposób lepsze odżywienie rośliny.
Bacillus pumilus
Zatrzymuje rozwój inwazyjnych mikroorganizmów i grzybów. Podobnie jak inne Bacillus spp., zarodniki B. pumilus wykazują ogólnie wysoką odporność na stresy środowiskowe, w tym ekspozycję na światło UV i wysuszenie oraz wysoką zawartość soli. Występuje naturalnie i jest szeroko rozpowszechniony zarówno u roślin jak i zwierząt. Wzrost bakterii na korzeniach roślin zapobiega kiełkowaniu Rhizoctonia i zarodników Fusarium.
Bacillus licheniformis
Jest w stanie rozkładać białka i ligniny w celu dostarczenia związków żywieniowych dla rośliny. Wykazano, że Bacillus licheniformis ma wiele korzystnych cech, które obejmują:
- Produkcje antybiotyków, takich jak bacytracyna.
- Wytwarzanie związków grzybobójczych o specyficznej aktywności przeciwko Fusarium.
- Może skutecznie rozkładać materię organiczną w glebie, a tym samym zapewnia optymalne odżywienie rośliny.
Bacillus laterosporus
Może wydzielać dużo chitynazy i hamować choroby grzybicze. Ma silną zdolność do hamowania szkodliwych bakterii, poprzez produkcje antybiotykowych substancji (laterosporin). Promuje wzrost korzeni i zwiększa zdolność wchłaniania składników przez korzenie. Może redukować pozostałości pestycydów. Przyczynia się do rozluźnienia gleby, (rozwiązuje problem twardej, zaskorupionej gleby. Poprawia wskaźnik wykorzystania nawozu.
Bacillus polymyxa (bakteria azotowa)
Wykazano, że Bacillus polymyxa sprzyja wzrostowi roślin poprzez szereg mechanizmów.
- Zdolność wiązania azotu przez bakterie, który to roślina może swobodnie wykorzystać dla promowania wzrostu.
- Poprzez produkcję hormonów, takich jak cytokininy, auksyny, etylen i gibereliny, które zwiększają ekspansję korzeni i wzrost roślin.
- Poprzez produkcję antybiotyków i związków przeciwgrzybiczych oraz tworzenie biofilmów na korzeniach roślin – na przykład biofilm utworzony na korzeniach pomidorów chroni roślinę przed więdnięciem bakteryjnym.
- Produkcja egzopolisacharydu, który przylega do cząstek gleby i korzeni roślin, pomaga w stabilizacji i poprawie struktury gleby.
Zastosowanie / Użycie:
Dawkowanie: 2 l/ha na 250 l. wody.
Doglebowe i nalistne.
Od wczesnej wiosny (min. temp. gleby od 8°C) do późnej jesieni.
Od 1 do 2 zabiegów w sezonie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu chłodnym i przyciemnionym.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Przed użyciem wstrząsnąć, by wymieszać zawartość.
Po otwarciu zużyć w ciągu 30 dni
Uwaga producenta:
Powstający na dnie butelki osad oraz biały nalot na powierzchni są naturalnym efektem procesu fermentacji.
Produkt bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska.
Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.
Pojemność: 20L
PRODUCENT: Agrobios