Azoto VIP bakterie wiążące azot 2l
Opis
Działanie:
AZOTO-VIP to naturalny środek mikrobiologiczny zawierający kompleks bakterii azotowych, które aktywują naturalny ekosystem do wiązania azotu z powietrza i uwalniają go w formie dostępnej dla roślin w całym cyklu wzrostu. Dzięki temu możemy ograniczyć dawki azotowych nawozów mineralnych. Kompleks bakterii użytych w preparacie zwiększa odporność roślin na niekorzystne warunki środowiskowe oraz poprawia biologiczną żyzność gleby, wpływając na ilość i jakość plonu.
Koncentracja bakterii w preparacie wynosi 2,28×108 jtk/ml
Zalety:
- wiąże azot atmosferyczny stanowiąc jego dodatkowe źródło 15 – 30 kg/ha
- stymuluje potencjał plonowania przy okresowych niedoborach azotu
- bezpieczna forma azotu jest dostępna przez cały cykl wzrostu roślin
- ułatwia ukorzenianie kiełkujących nasion, polepszając ich głęboki rozwój
- intensyfikuje rozwój bryły korzeniowej.
- stymuluje bujny wzrost roślin
- pomaga roślinom skutecznie radzić sobie w sytuacjach stresowych
- zwiększa wigor i skuteczne wykorzystanie wody i składników odżywczych
- zmniejsza uzależnienie od nawozów azotowych
Składniki:
Kompleks żywych kultur bakterii Paenibacillus polymyxa, azotobacter chroococcum, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, woda.
Dawkowanie:
2 l/ha na 200-300 l. wody.
Sposób użycia:
Doglebowo lub nalistnie w formie oprysku.
Od wczesnej wiosny (min. temp. gleby od 8°C) do późnej jesieni. Od 1 do 2 zabiegów w sezonie. Unikać oprysku przy silnym nasłonecznieniu.
Stosowanie:
Zboża ozime i rzepak ozimy:
- Jesienią doglebowo przed siewem lub nalistnie po siewie, albo wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji lub w trakcie intensywnego wzrostu.
Zboża jare, kukurydza, buraki cukrowe, ziemniaki:
- Wiosną doglebowo przed siewem, lub nalistnie w trakcie intensywnego wzrostu.
Warzywa:
- Doglebowo przed siewem, lub w trakcie okresu wegetacyjnego.