Sposobów pewnie znamy wiele ale nie wszystkie zapewniają zadowalające efekty. W niektórych przypadkach wręcz można zaszkodzić, poprzez zwiększenie populacji patogennych grzybów oraz uwstecznienie azotu.
A wystarczyło by podpatrzeć jak to wygląda w naturze, jakie naprawdę procesy są potrzebne. Sposób jest prosty, potrzeba zapewnić takiemu materiałowi, jakim jest słoma, odpowiednich mikroorganizmów o wszechstronnych cechach metabolicznych. Powinno to być konsorcjum mikroorganizmów, ponieważ będzie ono odpowiedzialne za szereg różnych reakcji biochemicznych. Takim preparatem jest SŁOMER posiadający w swoim składzie aż 5 wiodących szczepów bakterii z rodzaju bacillus, których zadaniem jest intensywny rozkład słomy i resztek pożniwnych oraz 6 szczepów bakterii lactobacillus i bifidobakterii wspomagających ten proces.
Efektem jest szybki rozkład słomy i przekształcenie go w materiał budulcowy dla roślin i tworzenie tak ważnej próchnicy. Nie było by potrzeby dostarczania mikroorganizmów z zewnątrz gdybyśmy świadomie dbali o glebę. To między innymi, stosowanie w uprawach wszelkich środków chemicznych doprowadziło do redukcji potrzebnych dla zdrowia gleby i roślin pożytecznych mikroorganizmów. W związku z tym masa organiczna (słoma, obornik, poplony) zalegają w glebie i gniją. Jest to w tedy doskonałe siedlisko do wszelkich patogenów. To dlatego bardzo często już na starcie młode kiełkujące rośliny są zainfekowane patogennymi grzybami. Więc jak widać bardzo wiele zależy od nas, od naszych odpowiedzialnych decyzji i od naszych sprzymierzeńców pożytecznych mikroorganizmów.
Powinniśmy zadać sobie pytanie, czy nasza gleba tętni życiem, czy raczej mamy w tej kwestii wątpliwości.
Oprysk SŁOMEREM ścierniska z pociętą słomą niesie za sobą wiele korzyści: Jest ciepło i bakterie szybko mogą się mnożyć. Najczęściej w tym czasie pole ma chwilę odpoczynku od zabiegów chemicznych, a bakterie mogą spokojnie zagnieździć się w glebie.
Więc jeśli prowadzisz nawet, bardzo intensywną uprawę roślin to może to być jedyny czas w całym roku kiedy możesz bez problemu wprowadzić do swojej gleby bakterie SŁOMER odpowiedzialne za Twój przyszły plon.